LEMBERK

23.10.2022 12:49

 Ráno se za deštivého počasí, na nádraží rozhodlo 8 odvážných turistek, že na výlet pojedou. Po vystoupení z vlaku bylo nutné se vybaviti do deště. Po příchodu na zámek déšť zesílil a došlo k rozhodování, zda pokračovat nebo se vrátit dalším vlakem domu. Zvítězilo bojovné srdce žen a tak jsme pokračovali v naplánované trase. Hned od zámku bylo mnoho zajímavostí, které v krátkých intervalech na sebe navazovaly. Bredovský letohrádek, Vodárenská věž, plastiky soch, Kaple Nejsvětější Trojice - Pod kaplí se nachází krypta, kde jsou pohřbeni někteří majitelé zámku Lemberk, rodiny vrchnostenských správců a úředníků a podle pověsti údajně i ostatky Přibyslavy, sestry sv. Václava.

Voda ze Zdislaviny studánky má údajně léčivou sílu. U studánky stojí empírový gloriet, v jehož výklenku se nachází kopie sošky sv. Zdislavy. Ke studánce vede odbočka zelené turistické značky. Od studánky jsme lipovou alejí podél rybníku došli do Markvartic. Zde jsme obdivovali mnoho krásných udržovaných dřevěných stavení. V Jablonném nás jako první uvítá Markvartický mlýn v Mlýnské ulici v Markvarticích v okrese Liberec je vodní mlýn, který stojí na Panenském potoce. Od roku 1996 je chráněn jako nemovitá kulturní památka České republiky. Mlýn je datován vročením na portálu domu do roku 1826. Další stavební úpravy pocházejí z konce 18. a počátku 19. století.

Hned nad mlýnem je vidět Bazilika minor sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Vystoupáme k ní a obdivujeme nádhernou stavbu i okolí, kde se z umístěných tabulí dozvídáme mnoho zajímavostí.  Nedaleko projdeme okolo Vyhlídkové věže, která je součástí bývalého farního kostela. Dojdeme na náměstí, kde se ženy v cukrárně za dnešní výkon řádně odmění!  Na nádraží je to kousek, vlak přijíždí a my s pocitem, že i za horšího počasí se dá užívat a radovat se, dojíždíme do Mostu.

Milé a odvážné turistky sobotního výletu, děkuji vám, že jste byly tak statečné!  Váš vedoucí, Jirka.    Příspěvek a foto: jiva

 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode